Laatste Nieuws Videoland Archief

Videoland Archief: Vrouwenvleugel

Vrouwenvleugel Videoland

Vrouwenvleugel Videoland

Vrouwenvleugel is met recht een serie uit de oude doos. Deze dramaserie werd tenslotte tussen 1993 en 1995 uitgezonden op televisie, inmiddels al weer bijna een kwart eeuw geleden dus. Op het moment dat de serie werd uitgezonden op RTL 4, bleek het echter wel een groot succes te zijn. Niet voor niets sleept Vrouwenvleugel in 1994 een Gouden Televizier-Ring in de wacht voor het beste programma van het jaar. Met Videoland kunnen we nog eens gaan genieten van de drie seizoenen die deze serie rijk is.Het aanbod van Videoland zit bomvol oude pareltjes. Wij proberen wekelijks het stof van een titel af te blazen en terug te blikken in de tijd dat de Nederlandse serie op de buis verscheen een absoluut succes was. Is het van voor jou tijd, of heb je toen wekelijks genoten? De hele reeks eens bingeviewen is in alle gevallen ons advies!

Vrouwenvleugel

In Vrouwenvleugel krijgen we te zien hoe het eraan toe gaat in de vrouwenvleugel van een gevangenis. Daar maken we kennis met tien vrouwen die constant op elkaars lippen leven. Zowel overdag als ’s nachts zitten ze opgesloten. Iedereen zit vanwege een andere reden vast in de gevangenis. Teun Metz, gespeeld door de inmiddels helaas overleden Bea Meulman, had bijvoorbeeld de vriend van haar geliefde Anna vermoord. Terwijl Eefje Winkel, gespeeld door Marjolein Keuning, werd gestraft voor het smokkelen van XTC-pillen.

Ondanks dat de dames allemaal vanwege een eigen reden vastzaten, moeten we het toch maar met elkaar zien te redden. En dat terwijl het leven buiten de gevangenis, waar vaak nog geliefden rondlopen, gewoon doorgaat. Vrouwenvleugel is overigens ook direct de eerste Nederlandse serie waarin een lesbisch personage voorkomt.

Vrouwenvleugel reünie

Vrouwenvleugel, dat zo nu en dan weleens wordt gezien als een voorganger van de Amerikaanse serie Orange is the New Black, heeft in het verleden ook meermaals een reünie gehad. Zo kwamen een aantal hoofdpersonen samen ter gelegenheid van het twintig jarig bestaan van RTL 4. Dat gebeurde in 2009. Veronica Magazine haalde in 2016 nog één keer de hoofdrolspeelsters bij elkaar om een fotoshoot te houden voor in het magazine. Het is dan ook duidelijk dat deze serie veel indruk heeft achtergelaten op zijn kijkers. Reden genoeg om nog eens alle drie de seizoenen te zien, goed voor liefst 66 afleveringen.