Videoland op TV gebruiken

Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van de diensten van Videoland. Natuurlijk zijn er de apps voor iOS (iPhone en iPads) en Android (smartphones en tablets) en kun je de laptop of computer gebruiken om een film of serie te streamen. Soms is het echter ook wel fijn om gewoon op de bank neer te ploffen en een film te kijken op de TV, zoals je dat vroeger ook altijd deed. Ook dit is mogelijk met Videoland en in dit artikel zetten wij de verschillende opties uiteen om gebruik te kunnen maken van het aanbod van Videoland op TV.

Chromecast

Om maar meteen met ons favoriete apparaat te beginnen: de Chromecast. Er zijn meerdere redenen waarom wij zo positief zijn over deze dongle. Allereerst is de prijs van 35 euro zeer aantrekkelijk. De Chromecast kan vergeleken worden met Apple TV, maar het grootste verschil zit hem hier in de prijs. Waar een Apple TV ongeveer 100 euro kost betaal je voor de Chromecast dus 65 euro minder. Dat is al een groot voordeel, maar daarnaast is het apparaatje ook ontzettend eenvoudig in gebruik. Met de Chromecast wordt het een feestje om Videoland op TV te kijken.

Videoland op TV met Chromecast

Nadat je de Chromecast hebt ingeplugd in de HDMI-poort van je televisie en de installatie hebt voltooid open je de Videoland applicatie op je smartphone of tablet. Je drukt op het Chromecastknopje in de applicatie (zie roodomcirkelde icoontje in de afbeelding). De volgende stap is het selecteren van de juiste Chromecast en daarna wordt de verbinding gelegd. Vervolgens kun je jouw favoriete film of serie naar de televisie ‘casten’. Via de applicatie kun je dan nog verder spoelen, pauzeren of het volume bepalen. Het fijne is dat je, terwijl je gebruik maakt van Videoland op TV, ook andere dingen op je smarthpone of tablet kunt doen. Bijvoorbeeld met je vrienden appen wat je van de film vindt!

Videoland op TV met Chromecast

Nog een voordeel van de Chromecast. Het is tegenwoordig mogelijk om zeer veel verschillende applicaties naar je TV te casten. Bijvoorbeeld YouTube-filmpjes, je eigen foto’s van je smartphone of bijvoorbeeld beeldmateriaal uit de NOS applicatie. Dit is maar een (heel) kleine greep uit de apps die die beschikken over Chromecast ondersteuning.

Kortom, wij vinden de Chromecast een echte aanrader!

Opmerking: er zijn een aantal Android apparaten waar de applicatie van Videoland alleen werkt in combinatie met een Chromecast.

Chromecast Videoland

SmartTV

Voor sommige abonnees van Videoland zal het helemaal niet nodig zijn om een extra product aan te schaffen om Videoland op TV te kunnen ontvangen. Indien je in het bezit bent van een SmartTV van het merk LG of Samsung met modeljaar 2012 of nieuwer kun je de Videoland applicatie downloaden. Ook SmartTV modellen van Sony die in 2013 of later op de markt zijn gebracht ondersteunen de Videoland app. In de toekomst zullen ook de merken Philips, Sharp, Loewe, Toshiba en Panasonic deze ondersteuning bieden.

Indien je in het bezit bent van een SmartTV en deze graag wilt gebruiken om films en series uit het Video aanbod te bekijken, dan is het wel zo prettig om niet steeds in te hoeven loggen. Hiervoor kun je een koppelcode gebruiken. Doorloop de volgende stappen om je SmartTV te koppelen, waardoor je niet meer keer op keer hoeft in te loggen:

  1. Open de Videoland app op je SmartTV
  2. Kopieer de koppelcode
  3. Surf op je laptop/pc naar videoland.com en log in
  4. Klik rechtsboven in het scherm op je naam en vervolgens op ‘apparaten’
  5. Vul een naam naar keuze in voor je SmartTV en voer vervolgens de koppelcode in
  6. Klik op ‘invoer bevestigen’ en je apparaat is gekoppeld
  7. Je kunt nu op je SmartTV Videoland gebruiken zonder steeds in te hoeven loggen.

Videoland op TV: SmartTV koppelen

Een SmartTV is interessant als je niet zit te wachten op diverse apparaten die tussen de televisie geplaatst dienen te worden, zoals dus bijvoorbeeld de Chromecast en/of een DVD-speler, dan is een SmartTV misschien het overwegen waard, als je wel gebruik wilt maken van Videoland op TV. Hier hangt echter wel een fors prijskaartje aan vast met bedragen van een paar honderd euro tot enkele duizenden euro’s.

Overigens is de SmartTV wel steeds meer in opkomst in Nederland. Televisies die anno 2015 worden uitgebracht vallen vaak binnen deze categorie. Hiermee gaat gepaard dat naast Videoland meer applicaties in de appstore van de SmartTV verschijnen. Zoals YouTube, Facebook, NU.nl of het weer.

PlayStation 3 en 4

Sinds april 2015 is Videoland op TV ook te verkrijgen via de PlayStation 3 en PlayStation 4. Op deze spelcomputers kun je onder video/ en tv-aanbod de Videoland App vinden. Vervolgens hoef je alleen één keer de PlayStation te koppelen aan jouw Videoland-account en kun je vervolgens eenvoudig kijken. Het menu werkt exact hetzelfde als de webbased en tabletversie. Op deze pagina leggen we alle stappen uit hoe je op Videoland op de PlayStation kunt kijken.

Blu-Ray spelers

Veel huishoudens zijn voorzien van een Blu-Ray speler, ook al worden deze heden ten dage niet zo vaak meer gebruikt door onder andere de komst van online streamingdienst Videoland. Om deze Blu-Ray spelers niet alleen maar doelloos stof te laten vangen in de huiskamer bieden een aantal Blu-Ray spelers de mogelijkheid om gebruik te maken van applicaties, waaronder de app van Videoland. Deze applicatie maakt het mogelijk om gebruik te maken van het aanbod van Videoland op TV.

Alleen de merken Sony en Samsung bieden met hun Blu-Ray spelers ondersteuning voor Videoland. Een Blu-Ray speler van Sony dient bovendien in 2014 (of later) op de markt gebrachte zijn. Samsung modellen mogen iets ouder zijn, namelijk vanaf het jaar 2012. Prijzen voor een Blu-Ray speler met Videoland ondersteuning beginnen bij 65 euro, met een maximum van 605 euro.

HDMI kabel

Videoland op je TV kan ook heel goedkoop, nog goedkoper dan een Chromecast. Het is alleen geen gebruikelijke manier, maar het kan wel. Je neemt een HDMI kabel, plugt deze in op je laptop of computer en de andere kant van de HDMI kabel steek je in de televisie.

Op deze manier koppel je de laptop/pc aan de televisie en zie je dus op je flatscreen wat ook te zien is op je laptop. Zo kun je heel eenvoudig en goedkoop Videoland op je TV bekijken. Een HDMI kabel heb je al vanaf 4,50 euro.

Videoland op TV via providers

Hierboven hebben we verschillende manieren uitgelegd om Videoland op TV te bekijken. Het is echter ook mogelijk om Videoland te gebruiken via je TV-provider. Op dit moment is dat mogelijk voor mensen die zijn aangesloten bij KPN, XS4ALL, Telfort, DELTA of Caiway. Zij kunnen met het digitale kastje, waarmee TV wordt gekeken, ook toegang krijgen tot het Videoland aanbod. RTL en Videoland hebben de verwachting uitgesproken dat in de toekomst meerdere providers aan dit rijtje worden toegevoegd. In de toekomst wordt het dus steeds makkelijker om Videoland op TV te kunnen kijken. Wellicht dat een ander populair apparaat later ook ondersteuning gaat bieden om Videoland op TV te bekijken: de Apple TV.