Laatste Nieuws Videoland Archief

Videoland Archief: Medea

Medea Videoland

Medea Videoland

Eén van de series die tot het aanbod van Videoland behoort, is de serie Medea. De serie is geregisseerd door niemand minder dan de in 2004 vermoorde Theo van Gogh en kende Theodor Holman als zijn scenarioschrijver. Alhoewel deze miniserie maar één seizoen telt met slechts zes afleveringen, verdient hij toch ook zeker een plekje in de rubriek Videoland Archief. Hoofdrollen zijn er in Medea voor het voormalig koppel Thijs Römer en Katja Schuurman.
Het aanbod van Videoland zit bomvol oude pareltjes. Wij proberen wekelijks het stof van een titel af te blazen en terug te blikken in de tijd dat de Nederlandse serie op de buis verscheen een absoluut succes was. Is het van voor jou tijd, of heb je toen wekelijks genoten? De hele reeks eens bingeviewen is in alle gevallen ons advies!

Medea op Videoland

Medea vertelt ons het verhaal van Medea en Jason. Met de serie heeft Van Gogh geprobeerd om de klassieke Griekse tragedie Euripides in een moderner jasje te steken. In de serie staan liefde en macht centraal. Nadat hij eerder al Najib en Julia had gemaakt, zijn eigen versie van het bekende Romeo en Julia, werkte hij daarna aan Medea. Opmerkelijk genoeg heeft Van Gogh de uitzendingen van de serie op Nederland 3 zelf nooit mee mogen maken. Hij werd in 2004 vermoord en pas vanaf 8 januari 2005 werd de serie uitgezonden door de AVRO.

In Medea staan de personages Medea en Jason centraal. Medea is al vanaf het eerste moment dat ze Jason treft op de begrafenis van haar moeder verliefd op hem en de liefde blijkt wederzijds te zijn. Alhoewel ze zeker niet in alles op elkaar lijken, is de hedendaagse politiek wel een onderwerp waar ze zich beide in kunnen vinden. Medea wil Jason dan ook helpen om minister-president te worden. Niet iedereen is echter blij met de plannen van het duo en dat maakt het huwelijk van Medea en Jason er niet makkelijker op. Helemaal niet als Jason voor een zeer belangrijke keuze komt te staan.

Katja Schuurman en Thijs Römer in Medea

De serie Medea betekende ook het begin van het liefdesgeluk tussen Katja Schuurman en Thijs Römer. De twee hoofdpersonen leerden elkaar tenslotte kennen op de set van de serie. Nadat het duo in 2004 een relatie had gekregen, stapten ze in 2006 in het huwelijksbootje. Sindsdien speelden ze onder andere samen in Nieuwe Buren. In 2015 besloot het duo te scheiden. Op Videoland treffen we de zes afleveringen van Medea en de tijd waarin Römer en Schuurman wel nog gelukkig met elkaar waren.